18 weken

door Hilda

 18 weken
Je kleintje maakt koprollen door je buik heen, het heeft nu immers nog alle ruimte.

Het gaat goed met de zintuigen van je baby. Hij oefent nu zijn oogspieren (en kan daarbij dan ontzetttend scheel kijken). Ook voelt hij al als jij (of je partner) over je buik streelt. Heel misschien voel jij hem daar dan op reageren.

De lengte van je baby is nu 20 cm en hij is 220 gram zwaar. Je baby’s hoofdje is nu een derde van zijn totale lichaamslengte. Hij kan zijn ruggengraat en nekje nu buigen.

Je baby neemt steeds vaker een slokje van het vruchtwater. Hij plast dat ook weer uit, in het vruchtwater! Daarom bestaat het vruchtwater bij de geboorte voor een groot gedeelte uit urine van je baby. Klinkt vies, maar dat is het niet. Je baby oefent zijn longen, maagdarmkanaal en natuurlijk ook zijn nieren door slokjes te nemen en te plassen. Het vruchtwater dat je baby inslikt bevat ook losgelaten donshaartjes en huidcellen. Zijn ingewanden vullen zich dan ook doordat hij deze stoffen binnen krijgt. Deze substantie heet meconium. Het ziet er zwartgroen uit en is een beetje slijmerig. Als je baby geboren wordt poept hij dit uit.

Wist je dat je, behalve niet op je buik, ook beter niet op je rug kunt slapen? Het gewicht van je baarmoeder drukt dan te veel op je rug, je ingewanden en de ‘inferior vena cava’. Die laatste is een holle ader die ervoor zorgt dat het bloed van je onderlichaam wordt teruggebracht naar je hart. Die afknellen kan allerlei kwaaltjes veroorzaken. Het beste lig je op je (linker)zij met een been over het andere gekruist met eventueel een kussen ertussen.

Eén reactie op “18 weken”

  1. Peter Klevering schrijft:

    Hoi Hilda, Ik wil jou en geert even feliciteren met jullie zwangerschap. Ik hoop en wens dat alles voorspoedig verloopt. Heel veel liefs en groetjes. Peter.

Reageer ook:


WordPress