16 weken, alweer 15 cm…

door Hilda

16 weken(klik op de foto voor een vergroting)

In je buik
Alweer vier centimeter gegroeid in een week. Je baby is nu 15 cm groot en weegt 130 gram. Op de piepkleine vingertjes en teentjes verschijnen nu nagels en ook al vingerafdrukken! Die maken je kind nu al tot een echt individu, want deze vingerafdrukken heeft immers niemand anders.

Jouw lichaam

Je zwangerschap is waarschijnlijk nu ook zichtbaar voor anderen.

Er breekt een nieuw tijdperk aan in je zwangerschap. Tot nu toe regeerde het hormoon HCG over je lichaam. Nu niet meer. Dat wil niet zeggen dat je van al die zwangerschapskwaaltjes af bent, helaas niet. Hormonen blijven je lichaam de hele zwangerschap én de negen maanden na de zwangerschap beïnvloeden. Nu is het de beurt aan het hormoon progesteron. Progesteron is een echte weekmaker. Letterlijk en figuurlijk. Onder invloed van dit hormoon worden je botten en gewrichten weker. Maar ook je hersenen ‘verweken’. Je bent er opeens niet meer zo bij. Mensen moeten iets drie keer aan je vragen voordat de vraag tot je doordringt. Dat doet progesteron met je.

Voelen
In deze week kan je je baby voor het eerst voelen. Maar maak je geen zorgen als je het nog niet kunt voelen, de meesten voelen het pas later in de zwangerschap.

Nu is het de week dat iedereen zijn baarmoeder kan voelen. Een paar weken geleden was dit voorrecht alleen nog toebedeeld aan de vrouwen die naar voren droegen. Ga eens plat op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je benen een beetje uit elkaar. Voel met je handen aan het schaambeen en ga langzaam omhoog. Je zult een harde bobbel voelen. Het lijkt alsof er een rubberen bal onder je huid zit. Je raadt het al: het is de baarmoeder!

Eén reactie op “16 weken, alweer 15 cm…”

 1. sherely schrijft:

  hallo ik ben een meisje die een spreekbeurt over baby,s doet,
  ik had een vraag:
  kunnen jullie me hele mooie foto,s sturen en informatie over baby,s
  groetjes
  sherely

Reageer ook:


WordPress