Haartjes, zuigen en schoppen (15 wkn)

door Hilda

15 wekenHaargroei.
Tegen het einde van de week zal het haarpatroon op je baby’s schedel zijn bepaald en zal dit de rest van zijn leven niet meer veranderen. Misschien zijn er al een paar haartjes tevoorschijn gekomen, maar meestal moet je hiervoor nog een paar weken wachten. Geen garantie dus dat je baby ter wereld komt met een volle bos haar. Sommige baby’s blijven zelfs kaal tot een aantal maanden na de geboorte. Er komen ook zeer fijne, zachte haartjes over het hele lichaam van de foetus (lanugo). Deze donshaartjes, die het gevoelige huidje tegen het vruchtwater beschermen, verdwijnen meestal vlak voor of na de geboorte.

Dun huidje.
Onder het donshaar bevindt zich een dunne huidlaag, waardoor je de bloedvaten kunt zien waar inmiddels bloed doorheen stroomt. De mond ontwikkelt zich verder (misschien is je kleine nu zelfs aan het duimen) en gezichtsbewegingen komen regelmatig voor.

Meten.
Als je een kijkje kon nemen binnen in je baarmoeder, dan zou je een piepkleine foetus zien die tussen 50 en 70 gram weegt en 10 tot 11 cm lang is van kruin tot romp. De foetus is nu zo groot als een sinaasappel.

Zachte aanraking.
Op dit zijaanzicht is te zien dat een hand naar het gezicht toegaat. De foetus begint in een vroeg stadium op zijn handje of vingers te zuigen. Hij kan ook schoppen, hoewel mama daar waarschijnlijk niets van voelt.

Reageer ook:


WordPress