TOB (trots op borsten)

door Hilda

Al tijdens de zwangerschap wordt je gestimuleerd om borstvoeding te geven. En niet zo’n klein beetje ook. Het is beter voor de ontwikkeling, weestand, tegen allergieën en allerlei ziektes en kwaaltjes. Daarnaast biedt het allemaal voordelen voor de moeder. Het grappige is dat mijn moeder mij vroeger met de fles heeft groot gebracht omdat dat juist beter zou zijn. Ik weet het niet. Op de pakken kunstvoeding staat uitgebreid beschreven wat de overeenkomsten met borstmelk en de toegevoegde extra stoffen extra stoffen zijn, naast het verplichte zinnetje dat moedermelk natuurlijk de beste keuze is. Maar ik volg braaf de geldende norm en kies voor borstvoeding. Het is in ieder geval gevarieerder omdat hij krijgt wat ik eet en ik geloof best dat hij mijn antistoffen krijgt als ik verkouden ben. Ik heb er zelfs een cursus voor gevolgd die gegeven werd door de thuiszorgorganisatie. Ik ben blij dat ik dat gedaan hebt, want je bent daardoor net iets beter voorbereid.

Casper aan de borst

Casper is bij de geboorte binnen een paar minuten bij mij aangelegd. Dat was een vreemde en heel bijzondere ervaring: je kindje voor het eerst aan je borst. De eerste week was wennen. Casper sliep liever dan dat hij dronk en mijn tepels werden een beetje schraal. Maar dat verdween snel door te smeren met Bepanthen zalf (tip!) en later door de tepel na het drinken even in te smeren met een beetje melk. Het is een kwestie van doorzetten, op een gegeven moment wordt het vanzelf minder gevoelig.

Borstvoeding is aan de ene kant heel erg leuk en fijn, maar soms wordt je er ook wanhopig van. Casper heeft een poosje gehad dat hij enorm begon te huilen tijdens de voeding. Wat daar de reden van is??? Ik heb gedacht aan buikkramp, spruw, te weinig melk en later ook oorpijn. Spruw heeft hij gelukkig niet gehad, maar je twijfelt aan alles. Ik heb jankend met Casper op de bank gezeten. Gelukkig heb ik Geert met zijn nuchtere kijk op de zaken. “Probeer het straks nog eens en als het echt niet meer gaat kun je altijd stoppen, je hebt het al 3 maand volgehouden.“ Vaak was dat al genoeg om weer met nieuwe moed verder te gaan.

Toen hij ook even wat minder groeide dacht ik aan te weinig melk en heb ik een plan de campagne opgezet: vaak aanleggen en zodra hij begint te huilen: wisselen van borst. Als het echt niet meer gaat: speentje en later nog eens proberen. Vanwege een baarmoederontsteking die ik kreeg in de tweede maand moest ik van de dokter aan de pil. Twee weken geleden heb ik die laten vervangen door een minipil (één hormoon ipv. twee).

Medela Mini Electric PlusEn dan het kolven.
Ook het kolven moet je er echt echt voor over hebben. Kolven is niet leuk! Ik kolf 4 dagen per week en dat is best veel. Op kantoor heb ik het opberghok omgedoopt tot kolfruimte: briefje niet storen aan de deur, neusspray met Syntocynon (synthetisch hormoon voor toeschietreflex) in de neus en melken maar. Moehoe! En met kolven krijg je dus nooit dezelfde hoeveelheid er uit als je kindje er uit zuigt. Als ik er 60 ml uit krijg is dat oké, als ik 100ml heb dan ben ik helemaal trots op mijn borsten! Één keer kreeg ik er een volledige voeding (140ml) uit, wauw! Drie weken geleden kreeg ik er bijna niets uit. Ik hing op dinsdag ieder uur aan dat ding voor maar 20 tot 40 ml per keer. Ik kon wel janken (heb dat ook gedaan). Zou het aan het kolfapparaat liggen? Tijd voor actie. Ik heb een professioneel kolfapparaat gehuurd bij het borstvoedingscentrum Zwolle en een telefonisch consult aangevraagd. Daar liep ik dan een enorme koffer naar het werk te sjouwen. Maar ik kon het verschil duidelijk merken. Dit apparaat deed meer zuigbewegingen per minuut en ook op een andere, meer natuurlijke, manier.

Medela Pump In Style AdvancedHet bleek dat het apparaat wat ik had meer bedoelt was voor moeders die minder kolven. Voor de “intensieve kolver” was zwaarder geschut nodig. Medela heeft een kolfapparaat die in een rugzak zit met een vakje voor een fotootje, een koeltasje met flesjes en een voorgevormd element, handpomp en vakje voor een flesje en met mooie metalen dingetjes aan de rits. Al die extra dingetjes maken hem dus ook extra duur, maar goed, de pomp is wel erg goed. Ik merkte meteen verschil. En het is het geld waard zolang ik hiermee langer voeding kan geven aan Casper. (Aanstaande moeders die minder dan 4 dagen per week gaan kolven: mijn vorige apparaat is te koop voor 95 euro!)

De voeding gaat weer goed. Casper drinkt lekker door totdat hij vol zit en het kolven gaat beter (hoewel ik er soms wel extra uit moet ’s nachts). Nu is het weer leuk en de moeite waard om het te doen. Het is inderdaad iets intiems tussen Casper en mij en het is bijzonder om iets voor hem te kunnen doen wat ik hem alleen maar kan geven. Ik ben trots op mijn borsten! Op naar de volgende maand!
 

Reageer ook:


WordPress