Archief voor april 2008

een moeders’ hart

woensdag, 30 april 2008

16 april.
Huilend zit ik in de auto. Ik heb zojuist Casper voor het eerst naar de dagopvang gebracht. Het is maar voor heel even maar ik vind het niet leuk! Al weken van te voren wordt ik emotioneel als ik er alleen maar aan denk. Ik ken mezelf zo niet terug. Het zullen wel de hormonen zijn. Dat, plus het feit dat ik sinds zijn geboorte nog niet echt van Casper gescheiden ben geweest.

De afspraak was dat ik Casper rond een uur of 9 zou brengen en dat we dan ook even kennis zouden maken. Het is wel even wennen: alles op tijd klaar hebben, spulletjes gepakt en met alle spullen in de auto. Ik ben dan ook wat later dan ik zou willen.

Eenmaal aangekomen loop ik wat te stunten met de voedingen, spulletjes en Casper op mijn arm. Gelukkig wordt ik even geholpen. De gekolfde voedingen verdwijnen in de koelkast en eentje gaat in de vriezer op reserve. Een peutertje rent op me af en roept enthousiast: “Een baby’tje, een baby’tje!” Vervolgens wordt Casper van me overgenomen en in een mandje gelegd die met een enorme veer aan het plafond hangt. Wat geinig.

Ik ga met één van de leidsters naar boven om even het een en ander te bespreken. Ze schrijft van alles op: adressen, onze telefoonnummers, voorkeuren, dokter etc… Ik krijg de regels mee en het pedagogisch beleid. Vervolgens krijg ik een uitgebreide rondleiding.

Villa Kaketoe in NijeveenVilla kaketoe  is een mooie opvang. Hij zit net iets buiten Meppel, in Nijeveen in een oude villa. Het oude pand is sfeervol en de ruimtes zijn lekker licht. Beneden zitten de kleintjes, daarboven de wat oudere kinderen en de zolder is een soort grote lege speelplaats voor de BSO (voor de niet ouders onder ons: de buitenschoolse opvang). Als het slecht weer is functioneert deze ruimte ook als speelplaats voor de kleintjes.

.

LutjepotBuiten zijn twee grote tuinen met gras en spannende paadjes tussen de bosjes. Als de grote kinderen er ook zijn, kunnen de kleintjes naar de andere tuin. Daar staan ook twee lutjepotten: een soort verwarmde konijnenhokken waar de kleintjes lekker in de buitenlucht kunnen slapen.

Al met al een heerlijke plek. Ik ben er van overtuigd dat hij hier het prima naar zijn zin gaat krijgen. Het is tijd om te verterekken. We spreken af dat ik hem om half één weer op haal. Dat is al na iets meer dan 2 uur. Casper slaapt.

Bij vertrek houd ik me groot maar in de auto stromen de tranen weer over de wangen. Ik ben dan ook meer verdrietig voor mezelf dan voor Casper. Huilend bel ik Geert, zelfs hij vond het een vreemd idee. Gelukkig is hij heel lief en begripvol, hij zegt precies wat ik nodig heb.

Om half één sta ik weer in de opvang. Ik pak hem lekker op en knuffel zijn warme lijfje en ruik zijn zachte haartjes. Wat ben ik blij. Samen gaan we weer naar huis. Deze hobbel hebben we ook weer gehad.

23 april
Vandaag is hij weer geweest. Hij heeft nu ook zijn eigen slaapzakje (de kleinste maat) en dit keer blijft hij tot 3 uur. Maar dit keer vind ik het niet erg meer. Het is net alsof die eerste keer de spanning er af heeft gehaald. Ik ga lekker werken bij een klant en geniet van het feit dat ik me daar 100% op mijn werk kan concentreren. Mijn enige zorg is het op tijd afkolven.

Tegen drieën rijd ik weer vrolijk naar Nijeveen om hem op te halen. Ik heb hem natuurlijk wel gemist. Thuis neem ik hem lekker op schoot om te knuffelen en doen we spelletjes. Heerlijk. De woensdag daarop is het koninginnedag en slaan we een keertje over. De week er op gaat hij een dagje naar de gastouder en een dagje naar Nijeveen. Ik vind het wel fijn zo: ik kan dan 100% aan het werk of 100% moeder zijn. En daarmee begint het gewone leven weer een beetje.
 

Auwaaa, dat prikt!

maandag, 21 april 2008

Casper op het aankleedkussenMaandag 14 april moest Casper weer naar het consultatiebureau.
Dit keer was ik een volleerde moeder: Casper uitkleden, wegen, meten en in de handdoek naar de wijkverpleegkundige. Casper is nu 4725 gram, 54 cm lang en zijn hoofd heeft een omtrek van 39,5.

De verpleegkundige onderzocht Casper. Met klikgeluidjes probeerde ze zijn aandacht te trekken om te kijken of hij haar wel van links naar rechts volgde. Dat spelletje kennen we wel, alleen was Casper zo geïnteresseerd in de TL-lampen dat hij weinig zin had haar aan te kijken, laat staan te volgen. Met een hand boven zijn hoofdje lukte het uiteindelijk toch.

Ook op z’n buik liggen op het kussen is gewoonweg niet zijn favoriete hobby. Als hij op mijn buik ligt kan hij zijn hoofd helemaal optillen, dat kon hij al vrij snel. Ook over mijn schouder houdt hij zijn koppie al een mooie tijd recht overeind. Alleen op zo’n stom kussen, dat vindt ie meestal maar niets. Dat kan ik me ook wel voorstellen.

Wat ik al vermoedde blijkt ook zo te zijn: Casper is wat aan de kleine kant. Op deze pagina heb ik zijn groeicurve neergezet. Deze zal ik voortaan ook bij gaan houden. Het zijn gemiddelden: Casper valt nog wel binnen deze normen, maar hij zit aan de onderkant en zijn curve is niet in het zelfde tempo omhoog gegaan als je zou verwachten.

Vooralsnog geen reden tot paniek, maar ik merk dat het zaadje is gepland. Ik loop me toch een beetje zorgen te maken over de voeding. Eet hij wel genoeg? Eet ik wel genoeg? Ik heb besloten om me nog strenger te houden aan een ontbijt-lunch-avondeten ritme. Mijn leven wordt steeds regelmatiger.

Als laatste kwam datgene wat  het minst leuk is: de eerste vaccinatie. Hij kreeg het DKTP-vaccin dat beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio en een vaccin tegen pneumokokken.

TujababyWe hadden ons al helemaal voorbereid: ik was zaterdag al begonnen met een kuurtje ter voorbereiding op de vaccinatie: “Tujababy druppels van VSM versnelt het herstel na vaccinatie. Het helpt de weerstand te verhogen en verzacht de gevolgen van vaccinaties, zoals het zich niet lekker voelen, huilen en een gewijzigd slaapritme.” Ideaal! Daarnaast had ik koortsverlagende zetpillen in huis gehaald.

Uiteraard moest Casper heel hard huilen toen hij in beide bovenbeentjes een prik kreeg. Ik lachte dapper en zei dat het goed voor zijn longetjes was. In gedachten sloeg ik de verpleegkundige tegen de vlakte. Gelukkig kon ik hem snel oppakken en troosten. Dat, samen met de hulp van het beste hulpmiddel ter wereld, een speentje, kwam hij gelukkig heel snel tot rust. Hij viel eigenlijk al heel snel in een diepe slaap.

Casper is de rest van de dag goed doorgekomen. Hij heeft veel geslapen en liet af en toe een zacht klagelijk huiltje horen. Ik had die dag expres geen afspraken en heb het zo rustig mogelijk voor hem gemaakt. Dat is gelukt. Hopen dat het de volgende keer ook meevalt. Dat is 22 mei alweer. Dan gaat Geert waarschijnlijk ook even mee.

Wie lijkt er nou op hem deel II

dinsdag, 15 april 2008

Moet ik hier nog wat van zeggen? Sprekend toch?
Deze oude babyfoto’s van Geert staan nu ook in het fotoalbum.

Zoek de verschillen: Geert en Casper

Klaaske met Geert en Klaaske met Casper

Wie lijkt er nou op hem?

woensdag, 09 april 2008

De meeste mensen stellen me twee vragen:
-Slaapt hij ‘s nachts een beetje door?
-Op wie lijkt hij nou het meest?

Vraag 1: Gelukkig meldt Casper zich na een late voeding ’s nachts maar 1 keer. Het wakker worden is eigenlijk nog het lastigste. Als ik eenmaal wakker ben en ik ga voeden dan geniet ik ook wel weer van de rust en de stilte met Casper. Ik zet het hoofdeinde dan overeind en doe een nachtlampje aan dat ik op de wieg geklemd heb.

Vraag 2: Ik heb nou niet echt het gevoel dat hij sprekend Geert of mij lijkt. Het grappige is dat ik, als Geert gaapt of een bepaald gezicht trekt, ik in één keer Casper voor me zie. Geert lijkt dus op Casper!

Ik heb een oude foto van Arne toen hij nog klein was. Daar kijkt hij bijzonder ernstig op. Casper kan ook zo kijken. Ik zal nog eens proberen precies die blik vast te leggen.

Volgens sommigen lijkt hij ook wel wat op mij. Ik vind dat moeilijk om te zeggen. Ik heb mijn babyboek eens in gekeken en gezocht naar een foto waarop je dat zou kunnen zien. Ik weet het niet… Oordeel zelf maar.

Geert en Casper Geert en casper
Casper en Arne Casper en Arne
Casper en Hilda Casper en ik

 

Wedden dat?

woensdag, 09 april 2008

Wat gaat het worden?Met kerstmis hadden we in Franeker allemaal op een briefje geschreven wanneer we dachten dat “de gup” geboren werd en of het een jongetje of een meisje zou worden.

Qua datum zat Nine er het dichtste bij, in het totaal Jan. Eeuwige roem valt jullie ten deel! Ik dacht dus nog 8 dagen langer te hebben.

Qua geslacht zat ik wel goed. Ik geloof wat dat betreft niet zo zeer in intuïtie, maar als ik me probeerde mijn toekomstige kindje voor te stellen, merkte ik dat ik wel meer op een jongetje gericht was. Niet dat het me veel uitmaakte, het was meer mijn verbeelding.

Voor mijn gevoel klopte het wel precies toen Casper er uit kwam. Leo zei ook al dat hij me wel een echte jongetje-moeder vond.

.

Bi bo babymassage

dinsdag, 08 april 2008

Vrijdagmiddag was het dan zover: Casper inpakken, handdoeken, zeiltje, hydrofiele doeken en babyolie mee, op naar de babymassage!

Tijdens de open avond in het ziekenhuis spraken we fysiotherapeut en haptonoom Wilja Westerhof uit Oosteinde. Zij geeft individuele sessies babymassage volgens de Shantala-methode en dat sprak ons wel aan. Zij vertelde dat ze een instructie babymassage meestal in twee sessies deed. En dus heb ik haar twee weken geleden opgebeld en een afspraak gemaakt.

We werden ontvangen in een aparte ruimte in haar boerderij. Een prettige lichte ruimte waar ze twee matrassen voor ons met de rug omhoog tegen de bank had klaar gelegd. Casper lag nog lekker te slapen in de Maxi-Cosi, dus dat gaf haar mooi even de tijd om het ons voor te doen op een babypop. Ze waarschuwde ons van te voren dat de meeste kindjes in het begin erg moeten wennen aan al de nieuwe prikkels van een massage en dat we daarom niet vreemd moesten opkijken als Casper na vijf minuten al begon te huilen. Tien minuten zou al heel mooi zijn en als je als ouder twintig minuten kan masseren dan is dat prachtig. Casper werd netjes wakker toen ze zo’n beetje klaar was met uitleggen (wat een kind!) dus we konden beginnen.

Geert ging er lekker voor zitten met het zeiltje en de handdoeken tussen de benen. Casper uitkleden, hydrofiele doeken in de aanslag (mocht ie gaan plassen) en beginnen maar!

Babymassage
Babymassage
Babymassage

  Klik op een foto
   voor een vergroting….

Eerst zijn buikje, vervolgens via de armpjes naar zijn handjes en dan wee via zijn buikje naar de liesjes, beentjes en voetjes. Casper vond het heerlijk. Hij keek af en toe heel verbaasd en je zag hem alles incasseren. Ontzettend leuk om te zien. Al met al zijn we een dik half uur bezig geweest. Misschien scheelt het dat we hem na het badje ook zelf al eens gemasseerd hadden en bij het verschonen raak ik hem sowieso graag aan. Hij heeft trouwens 2 keer geplast, maar Geert was er op tijd bij met een doek (helaas… :-) )

De afgelopen 3 avonden hebben we Casper mee naar boven genomen en hem gemasseerd voordat we hem in de wieg legden. Het is een prachtige afsluiter van de dag: tijdens het masseren valt de schemer in en met gedempt licht en zachtjes pratend wordt alles steeds rustiger om hem heen. De eerste avond hadden we er even niet aan gedacht dat hij honger krijgt van de massage maar at weten we nu ook. We proberen er een bedritueel van te maken: lichten zacht, masseren, nog even voeden en dan slapen. Ik vind het heerlijk om zijn hele lijfje aan te raken. En hoewel het nog even een beetje wennen is, ligt hij nu heerlijk rustig in zijn wiegje te slapen. Ik kan het iedere jonge ouder aanraden…

Linkjes:
Instructie babymassage
Site van Wilja Westerhof

Filmpje!

zaterdag, 05 april 2008

Tadaaaaaa! We hebben onze filmpjes online gezet….
Het adres is : foto.mailons.nl/video/CASPER_1.
Het duurt misschien wel even voordat de pagina geladen is, maar daarna kun je alle filmpjes bekijken.
We zijn er nog een beetje mee aan het prusten, dus misschien verandert de pagina nog wel.
Oh, en het lijkt nog niet optimaal te werken in Firefox…

Enjoy!


WordPress