Archief voor oktober 2007

Ik zie je wel…

dinsdag, 02 oktober 2007

Vanmorgen om  11 uur was het dan zo ver: de 20-weken-echo.
We zijn lekker een uurtje langer blijven liggen, ontspannen op en toen naar het ziekenhuis.
Eerst nog even bloed prikken om mijn suiker te meten en toen naar de afdeling gynaecologie.

We hadden een zeer aardige mannelijke gynaecoloog die uitgebreid de tijd voor ons nam. Koude gel op mijn buik en kijken maar. Het is echt ontzettend leuk om eindelijk echt te zien wat ik tot dan alleen maar voelde en Geert alleen maar over hoorde. Daar was ie dan, duidelijk in zicht.

Onderdeeltje voor onderdeeltje werd ons kindje bekeken en goed bevonden. Omtrek romp: oké; hartje: 4 kamers; vaten: 3 stuks, nieren: 2 present; hersens: juiste grootte, geen open rug, waterhoofd of open verhemelte. Alles is zoals te verwachten met 20 weken. De meeste onderdelen zoals de hersentjes en gewicht liepen zelfs een paar dagen voor op schema. Volgens de echo ligt de einddatum nu op 18 februari ipv. de 19e. Top!

Tijdens het vorige bezoek aan de verloskundige bleek ons kindje het al druk te hebben en dat was nu niet anders: het bleef maar bewegen en hij/zij maakte het voor de gynaecoloog niet gemakkelijker. Geert en de gynaecoloog waren het er over eens, deze lastige eigenschap moest wel van de moeder komen.

Aan het eind van het onderzoek wilde de gynaecoloog nog even een mooi plaatje schieten van het hoofdje en profiel. Dat was het moment dat onze gup besloot zich om te draaien, met de rug naar ons toe en te gaan slapen. Weg mogelijkheid voor een fotogeniek moment: en bedankt! Een echte lastpak.

Hieronder staan de foto’s van de echo in het klein. Als je er op klikt vergroot de foto (in een nieuw scherm). De foto’s zijn wel groot (3,2 Mb per stuk).
De eerste 2 zijn misschien een beetje vaag, op de derde zie je mooi de kromming van het ruggegraatje en hoofd en op de laatste een handje en in de oogkas de iris. In die foto ligt ie met z’n rug naar boven, hoofd wat gedraaid. Succes met raad je plaatje… Ik ben vooral blij dat alles er is.
 

Echo 1Echo 2Echo 3Echo 4

We zijn op de helft!

dinsdag, 02 oktober 2007

20 wekenDe baby:
Ongeveer 25 cm lang en 300 gram. Dus qua lengte gaat het aardig snel, bij de geboorte is de gemiddelde baby 50-52 cm. Maar qua gewicht moet er dus nog heel veel extra gebeuren, gemiddeld gewicht bij geboorte is immers 3500 gram, de baby moet dus nog ruim 11  keer zo zwaar worden terwijl de lengte nog maar 2 keer zo lang hoeft te worden.

De kleine gaat steeds meer en fanatieker bewegen. Hij maakt wel 200 tot 300 bewegingen per dag. Toch voel je die lang niet allemaal en als het je eerste kindje is voel je hem misschien helemaal nog niet.

Vanaf nu begint het gehoor van de baby te werken, hij kan dus gaan reageren op harde geluiden. Soms kan je merken dat de baby bepaalde geluiden niet prettig vindt, hij gaat dan protesteren door flink te gaan bewegen. Maar je kan je baby ook gaan wennen aan allerlei geluiden, bijvoorbeeld de stem van papa en bepaalde muziek.

Er zijn aanwijzingen dat baby’s na de geboorte rustig worden als ze muziek horen die ze in de baarmoeder ook hebben gehoord. Toch zal je baby niet alle muziek prettig vinden. Je merkt of de baby de muziek prettig vindt als hij er rustig van wordt. Zet je muziek op en de baby wordt juist heel druk, dan vindt hij die muziek dus niet zo prettig.

Jij:
Als dit je eerste kindje is dan zal je hem binnenkort voor het eerst gaan voelen. Gemiddeld voel je een eerste kindje rond de 20e week. Maar er zijn genoeg vrouwen die het al eerder voelen en helaas ook genoeg die het pas later voelen. Dit is absoluut geen reden om je zorgen te maken. Het voelen van de baby is van vele factoren afhankelijk, waar ligt de baby, ligt de placenta aan je buik- of rugzijde, hoe dik ben je zelf. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat je de baby eerder of later voelt. Ook al heb je de baby al voelen bewegen, je hoeft hem in deze periode niet dagelijks te voelen. Het is heel normaal als je hem soms een dag of wat niet voelt. De bewegingen zijn nog steeds niet erg krachtig en het ligt er dus maar ne t aan waar de baby ligt of je hem wel of niet voelt bewegen.

De baarmoeder begint nu echt fors te groeien. Na de 20e week lijkt het wel of je dagelijks dikker wordt. Kon je voor die tijd je zwangerschap nog verbergen, vanaf nu zal iedereen aan je gaan zien dat je zwanger bent. De baarmoeder reikt nu tot net boven de navel, maar hij gaat ook echt uitbollen.

Door de snelle groei van de baarmoeder kan je wat meer last krijgen van bandenpijn. Bandenpijn kenmerkt zich door een scherpe stekende pijn aan de zijkant van je baarmoeder die soms doortrekt naar je schaambot en inde wand van je vagina. Vooral als je druk bent geweest kan je er wat meer last van hebben. Even rustig gaan liggen met een warmwaterzak tegen je buik helpt vaak om de pijn te doen afnemen.

Duizelig?
Er stroomt nu heel wat extra bloed door je lichaam. Dat ook plotseling uit je hersenen kan wegstromen als je bijvoorbeeld snel opstaat. Dat kan dan duizeligheid veroorzaken. Ook een te warme omgeving voelt nu niet prettig, zorg liever voor voldoende buitenlucht. Ben je regelmatig duizelig en/of val je (bijna) flauw, vertel het dan aan je verloskundige, je zou last van bloedarmoede of ijzergebrek kunnen hebben.

Hartje horen?

maandag, 01 oktober 2007

24 September.
Dit keer was Geert mee naar de verloskundige. Hij mocht dit keer de camera bedienen, zodat ik het niet weer verknalde. Het was een kort bezoekje dus ik kan dit berichtje ook kort houden. De bloedruk was mooi laag en ik was niet aangekomen maar dat is ook geen probleem. Volgens de vk komt dat nog wel. Onze kleine neemt nu alle energie die hij/zij nodig heeft (de kleine parasiet) en zolang ik maar gezond eet is er niets aan de hand. Gelukkig maar.

Dit keer was er tijdens het luisteren naar het hartje veel bijgeluid: onze kleine had het druk. Het luisteren was dit keer snel afgelopen. Alles klinkt uitstekend, vooral doorgaan. Een nieuwe afspraak gemaakt voor over 4 weken (23 oktober om 9 uur) en toen stonden we alweer buiten.

Gelukkig heeft Geert het geluid wel goed opgenomen en daar hebben we het beste stukje uit geknipt.

Je kan het hier luisteren als je wilt.


WordPress