Archief voor september 2007

Lieve cadeautjes II

vrijdag, 28 september 2007

Dit berichtje stond in Simone haar weblog:

tapas-muziekdoos

Hilda is zwanger… Hoogzwanger! In Groningen een geweldig lief muziekdoosje gevonden, want ze had verteld dat de kleine ‘gup’ sinds vorige week kan horen (vanuit de buik dan he). Hilda moest en zou deze krijgen en woensdag was het zover… Enige vraag die ik nog heb: wat is het liedje wat uit het muziekdoosje komt? Volgens Hilda was het een liedje van de Carpenters… Als het lukt zal ik Hilda nog even vragen of ze het geluid kan opnemen… dan kunnen de ‘lezertjes thuis’ even luisteren en eventueel in een reactie laten weten wat het is… Beetje raad je plaatje…
Afijn, moest wel lachen toen we m kochten: ik zie Hilda al met dat ding op dr buik liggen! “Luister maar, kleine gup, kun je alvast wennen aan het mooie liedje…”

Lief hè!
Dit is trouwens het geluid van de muziekdoos
…en dit is “Top Of The World” van de Carpenters.

Lieve cadeautjes

donderdag, 27 september 2007

Nog een leuke bijkomstigheid van zwanger zijn: cadeautjes!
Zo heb ik van Mieke een heel zacht vestje gekregen van Henk en Mieke: wit met een beertje er op.
Dat klinkt zoeter dan ie is, ik zal er snel even een foto van maken.

Laatst zijn Robert en Marieke komen eten en jawel, ze hadden ook iets bij zich.
Een speeldoosje in de vorm van een knuffelhondje met trekkoord en een kraak-knuffeltje (welke ik ook op de foto zal zetten).

Zelf koop ik nog niet zo veel omdat ik nog even wil wachten tot we de babykamer gaan inrichten. Daarom is het extra leuk wel elvast wat dingetjes te krijgen.
Heerlijk al die verwennerij!

18 weken

dinsdag, 18 september 2007

 18 weken
Je kleintje maakt koprollen door je buik heen, het heeft nu immers nog alle ruimte.

Het gaat goed met de zintuigen van je baby. Hij oefent nu zijn oogspieren (en kan daarbij dan ontzetttend scheel kijken). Ook voelt hij al als jij (of je partner) over je buik streelt. Heel misschien voel jij hem daar dan op reageren.

De lengte van je baby is nu 20 cm en hij is 220 gram zwaar. Je baby’s hoofdje is nu een derde van zijn totale lichaamslengte. Hij kan zijn ruggengraat en nekje nu buigen.

Je baby neemt steeds vaker een slokje van het vruchtwater. Hij plast dat ook weer uit, in het vruchtwater! Daarom bestaat het vruchtwater bij de geboorte voor een groot gedeelte uit urine van je baby. Klinkt vies, maar dat is het niet. Je baby oefent zijn longen, maagdarmkanaal en natuurlijk ook zijn nieren door slokjes te nemen en te plassen. Het vruchtwater dat je baby inslikt bevat ook losgelaten donshaartjes en huidcellen. Zijn ingewanden vullen zich dan ook doordat hij deze stoffen binnen krijgt. Deze substantie heet meconium. Het ziet er zwartgroen uit en is een beetje slijmerig. Als je baby geboren wordt poept hij dit uit.

Wist je dat je, behalve niet op je buik, ook beter niet op je rug kunt slapen? Het gewicht van je baarmoeder drukt dan te veel op je rug, je ingewanden en de ‘inferior vena cava’. Die laatste is een holle ader die ervoor zorgt dat het bloed van je onderlichaam wordt teruggebracht naar je hart. Die afknellen kan allerlei kwaaltjes veroorzaken. Het beste lig je op je (linker)zij met een been over het andere gekruist met eventueel een kussen ertussen.

What says your baby?

woensdag, 12 september 2007

Zo zie je maar weer dat Geert er ook druk mee bezig is. Gisteren kreeg ik van hem het volgende bericht, gevonden viavia, dus bij toeval gevonden op het internet. Daar kwam hij toevallig op uit! Hij was niet aan het zoeken, hij kwam het gewoon tegen.

Of het werkt? We zullen zien!

***************************************************************************

crybaby
After testing her baby language theory on more than 1,000 infants around the world, Priscilla says there are five words that all babies 0–3 months old say—regardless of race and culture:

  • Neh=”I’m hungry”
  • Owh=”I’m sleepy”
  • Heh=”I’m experiencing discomfort”
  • Eair=”I have lower gas”
  • Eh=”I need to burp”

Those “words” are actually sound reflexes, Priscilla says. “Babies all around the world have the same reflexes, and they therefore make the same sounds,” she says. If parents don’t respond to those reflexes, Priscilla says the baby will eventually stop using them.

Priscilla recommends that parents listen for those words in a baby’s pre-cry before they start crying hysterically. She says there is no one sound that’s harder to hear than others because it varies by individual. She also says some babies use some words more than others.

The Dunstan Baby Language DVD is currently available. Visit www.dunstanbaby.com to order your copy.

Bron: Oprah

17 weken: horen zien en zwijgen….

dinsdag, 11 september 2007

17 weken18 cm lang, 190 gram zwaar kan je baby nu ook al ‘zien’ en horen. De oogleden zijn nog dicht, maar toch kan je kind al licht en donker onderscheiden. Een felle lamp (bijvoorbeeld van de zonnebank) kan hij niet echt waarderen.

Als je dacht dat je baby het in je buik heerlijk rustig heeft, dan heb je het mis. Het kloppen van je hart, het geruis van je bloed, het rommelen van je darmen, het is daarbinnen een lawaai van jewelste! Ook geluiden van buitenaf dringen door. Je baby kan behoorlijk schrikken van een hard dichtgeslagen deur of een cd op maximaal volume.

Je baby is nu in staat om hoofd, mond, lippen, armen, vuisten, handen, benen, voeten en tenen te bewegen.

Onder invloed van hormonen worden de banden die je gewrichten op z’n plaats houden soepeler. Dit is nodig om straks een goede doorgang voor de baby te creëren. Maar pas op, want ook de gewrichten van je polsen en enkels bijvoorbeeld worden soepeler en kunnen dus ook makkelijker verzwikken. Zet de hoge hakken dus liever even in de kast. Worden de gewrichten van je bekken te soepel, dan kan als gevolg daarvan bekkeninstabliteit optreden.

17 weken

Ode aan de buik

woensdag, 05 september 2007

Laatst kreeg ik in één week meerdere opmerkingen dat men het nu “toch wel kon zien”. Mijn buikje bedoel ik. Zou het nu echt al te zien zijn of zit iedereen nu in één keer naar mijn buik te staren en valt mijn altijd al aanwezige buik nu extra op? Gelukkig las ik op een zwangerschapssite dat het inderdaad vanaf die week wel eens te zien zou kunnen zijn. Ik had mijn legitieme buik!

Volgens mij is het een combinatie van meerdere factoren. Uiteraard er komt nu echt een beetje zwangerschapsbuik, maar buikspieren heb ik niet meer om over te spreken. Laatst probeerde ik in bed mijn buik in te trekken en kwam tot de vreemde conclusie dat wat ik ook probeerde, mijn buik geen centimeter naar binnen ging. Ik heb het idee dat mijn buikje nu ook alles een beetje naar boven schuift, dus mijn buik komt wat hoger te zitten. Daarnaast is mijn stoelgang ontzettend traag (zal je de details besparen) wat ook te zien moet zijn. In ieder geval: mijn spijkerbroek ging hoe langer hoe meer knellen en precies op de plek waar dat het minst oncomfortabel is.

Het grote voordeel is in ieder geval dat ik mijn buik niet meer hoef te verbergen want ik ben zwanger. Halleluja!!! Om dit te vieren heb ik zaterdag 1 september mijn enige echte zwangerschapsbroek gehaald.

Geert ging die zaterdag met een collega naar de races, dus: shoppen! Aangezien er in Meppel niet veel zwangerschapskleding te vinden is (volgens mij 1 winkel in het centrum die ik niet zoveel aan vond en babyshop Jeanette die alleen van die dure merkkleding verkoopt) besloot ik mijn jachtgebeid te verplaatsen naar Zwolle. Simone gebeld of ze zin had, maar die stond op de markt in Heerenveen bij Jay en haar klei-kunst. Hmm, dan maar naar Heerenveen want daar zijn nog verrassend veel winkels!

Plan: lekker uitslapen tot een uur of 10, douchen, boodschappen en dan om een uur of 12 op de trein naar Heerenveen. Realiteit: wakker worden om 9.15 om nog heeeel even te liggen, verslapen tot 12:15. Als de sodemieter douchen, snel en zo efficiënt mogelijk boodschapen doen en racen naar de trein om die om 14.05 nog net te halen. Ik kan het gooien op zwangerschapsvermoeidheid maar wees eerlijk: what’s new?

Eenmaal aangekomen het centrum in gestruind. Het was prachtig zonnig weer met muziek en theater in de stad. Aan de gracht zaten Jay en Simone, keurig achter hun kraampje. Ik krijg dikke knuffels, een aai over mijn buik en Jay wil er alles over weten. Ik vertel het haar graag. Jay maakt van alles met klei: hangers, objecten, complete klokken (pendules) en nog veel meer (www.jaysclays.com binnenkort vernieuwd). Ik heb er een poosje bij gezeten met mijn artistiekste blik en ben er toen met Simone tussen uit gepiept op zoek naar een broek met mijn naam er op.

Mijn mooie nieuwe positiebroekHet fijne van Simone is dat ze, als ze eenmaal door heeft wat ik wil, meteen een heel rek leeg scheurt zodat ik met een hele voorraad de kleedkamer in kan. In de Miss Etam slaan we dan ook onze slag: een broek met een smal elastiek, een met een breed elastiek en een zwarte spijkerbroek, alles in verschillende maten. Vervolgens nog 3 topjes. De eerste broek is meteen raak. Die met het smalle elastiek. Wat een verademing, deze zit lekker! De maat is ook goed. Voor de zekerheid pas ik nog een maatje groter, maar die is echt te groot.(jeeee!). Die met de brede band is duidelijk een maatje te groot maar ik pas hem toch. Haha, als een hobbezak kan ik het elastiek bijna tot aan mijn oksels trekken. We lachen er smakelijk om! De zwarte is mij te vaal, ik voel me weer dat rockertje van 15.

Eén topje vind ik echt leuk: hij loopt onder mijn borsten wat wijder uit en hij is zwart met vrolijke “retro” stippen. En waar hij uitloopt zit een leuk zwart lint. Dat is em. De andere twee topjes zijn oudbollig en komen dus niet door de keuring.

Tevreden loop ik de winkel uit met een (niet al te dure) broek en topje. Missie geslaagd.

Al met al bezoeken we vier winkels met positiekleding waarvan ook de C&A. Daar vind ik nog een leuk zwart/wit jurk-achtig dingetje waar ik mooi een legging of maillot onder kan doen, voor de helft van de prijs. In de kleedkamer verruil ik mijn oude spijkerbroek voor de nieuwe. Wat zit hij lekker zeg!

Als we terug komen laat ik trots mijn nieuwe aanwinsten zien. Jay is gepast onder de indruk. Snel haal ik nog een bos bloemen, want we zijn uitgenodigd voor een afdelingsbarbecue van Geerts werk. Dan moet ik alweer naar het station. Tevreden zit ik in de trein. Ik heb mijn eerste positiemode aangeschaft (BH’s niet meegerekend) en met een goede reden! De oude spijkerbroek verdwijnt voor de komende periode in de kast, benieuwd of ik hem ooit weer aan kan. Bye bye, tot over een jaar… Vanavond ga ik in mijn nieuwe outfit!!

Echo, echo, echoooo

dinsdag, 04 september 2007

De echo staat in mijn agenda gepland

16 weken, alweer 15 cm…

dinsdag, 04 september 2007

16 weken(klik op de foto voor een vergroting)

In je buik
Alweer vier centimeter gegroeid in een week. Je baby is nu 15 cm groot en weegt 130 gram. Op de piepkleine vingertjes en teentjes verschijnen nu nagels en ook al vingerafdrukken! Die maken je kind nu al tot een echt individu, want deze vingerafdrukken heeft immers niemand anders.

Jouw lichaam

Je zwangerschap is waarschijnlijk nu ook zichtbaar voor anderen.

Er breekt een nieuw tijdperk aan in je zwangerschap. Tot nu toe regeerde het hormoon HCG over je lichaam. Nu niet meer. Dat wil niet zeggen dat je van al die zwangerschapskwaaltjes af bent, helaas niet. Hormonen blijven je lichaam de hele zwangerschap én de negen maanden na de zwangerschap beïnvloeden. Nu is het de beurt aan het hormoon progesteron. Progesteron is een echte weekmaker. Letterlijk en figuurlijk. Onder invloed van dit hormoon worden je botten en gewrichten weker. Maar ook je hersenen ‘verweken’. Je bent er opeens niet meer zo bij. Mensen moeten iets drie keer aan je vragen voordat de vraag tot je doordringt. Dat doet progesteron met je.

Voelen
In deze week kan je je baby voor het eerst voelen. Maar maak je geen zorgen als je het nog niet kunt voelen, de meesten voelen het pas later in de zwangerschap.

Nu is het de week dat iedereen zijn baarmoeder kan voelen. Een paar weken geleden was dit voorrecht alleen nog toebedeeld aan de vrouwen die naar voren droegen. Ga eens plat op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je benen een beetje uit elkaar. Voel met je handen aan het schaambeen en ga langzaam omhoog. Je zult een harde bobbel voelen. Het lijkt alsof er een rubberen bal onder je huid zit. Je raadt het al: het is de baarmoeder!

Lachen en wakker worden

zondag, 02 september 2007

Vorige week maandag ben ik weer naar de verloskundige geweest voor mijn tweede controle. Alles is in orde, bloeddruk is mooi laag en mijn ijzergehalte erg hoog (9, schijnt hoog te zijn) maar dat is alleen maar heel erg goed. Daarna het leukste: hartje luisteren!

Naar het hartje luisteren bij de verloskundigeIk had onze videocamera meegenomen om het geluid op te nemen. Mijn telefoon is namelijk stuk gegaan dus daar kon het niet meer mee.

De verloskundige vond het hartje meteen. Daar was het weer: kggg-tng, kggg-tng, kggg-tng. Ze vertelde dat het hartje langzamer of sneller klopte al naar gelang of het kindje sliep of wakker was. Daar moest ik om lachen. Spontaan begon het sneller te kloppen. “Je hebt het wakker gemaakt”.

Achteraf is het opnemen niet goed gegaan. Door de spanning had ik op het verkeerde knopje gedrukt, vrouwen en techniek ;-) . Jammer, want ik had het graag aan Geert laten horen en dan had ik het hier neer kunnen zetten. Nou ja, de volgende keer dan maar (24 september). Dan gaat Geert ook mee!


WordPress