Archief voor juli 2007

11 weken

dinsdag, 31 juli 2007

Je kind is 10 gram zwaar en 5,5 cm is hij nu. Daarbij is het hoofd net zo groot als de rest van het lijfje. Het gezicht krijgt nu langzamerhand ook vorm. Het skelet bestaat nog uit kraakbeen, dat is lekker flexibel. Pas tijdens de eerste levensjaren wordt het kraakbeen vervangen door echt harde botten.

De navelstreng is nu volledig gevormd, brengt voedingstoffen naar de baby en voert afvalstoffen af. De baby begint er nu als een echt mensje uit te zien. Ogen en oren zijn volledig gevormd, zowel van binnen als van buiten.

Zo groot als een pruim, kan de baby nu slikken. Het urinatiesysteem functioneert baby slikt het baarmoedervocht en urineert daar ook in. De vloeistof wordt constant ververst. De baby schopt nu, maar je voelt dit nog niet. Alle vitale organen zijn gevormd en functioneren normaal. Vanaf nu zullen ze alleen nog in afmeting en effectiviteit toenemen.

Naar de verloskundige!

maandag, 30 juli 2007

Afgelopen vrijdag mijn kantoor uit huis verhuisd en zaterdag begonnen met slopen. Vandaag weer verder gegaan en tussen door even naar de verloskundige. Joepie!!

Uiteraard eerst de lijst met vragen doorgelopen:
–    gezondheid: check – uitstekend
–    aangeboren afwijkingen in familie: check – niet in eerste lijn
–    laatste menstruatie en zwangerschapstest: check – in agenda
–    bloeddruk en gewicht: check – mooi laag en redelijk hoog (ahum)
–    resultaten bloedtest: check – geen enge ziektes, ziet er goed uit

Vanwege mijn “lichte overgewicht” moet ik in week 20 nog een keer mijn suiker laten prikken. Op zich is mijn suiker nu uitstekend (4,8) maar ze willen zeker weten dat ik geen zwangerschapssuiker krijg. In week 20 mag ik ook de echo  laten doen.

De uitgerekende datum is nu toch weer op een week later gezet: 19 februari. He, ben ik nog geen 12 weken zwanger maar weer 11 weken! Nou ja, ik verander het wel weer op de pagina “Dit kriebelt er…”.

Toen kwam het leukste: hartje luisteren!
Ze waarschuwde me: waarschijnlijk hoor ik niets omdat het nog iets te vroeg was om iets te horen. Ze wilde het uiteraard wel proberen, maar ik moest niet schrikken als ik niets te horen kreeg. Maakt niet uit: proberen! Met zo’n ding op mijn buik hoorde ik van alles maar geen hartje… Opeens zij ze: ik heb het al gehoord. Oh ja? Wat hoorde ze dan?

Ze probeerde het nog eens en opeens was het daar: ksssdng, ksssdng, ksssdng, ksssdng. Wow! Wat leuk! Ik had verwacht dat het zo snel als bij een muisje zou kloppen, maar het ging veel langzamer. Gelukkig: het zit er nog, alive and kicking (of eigenlijk beating).

Snel naar huis om het Geert en Arne te vertellen…

Toegegeven aan de verleiding…

vrijdag, 27 juli 2007

Oké, ik geef het toe, van de week heb ik het toch gedaan: een babyshop bezocht. Ik was al met de auto onderweg en ik had een goed excuus, een zwangerschaps-BH. Dat lijkt een beetje vroeg, maar ik heb nu nog maar 1 BH die nog past en ik had gelezen (op internet natuurlijk) dat het dan handiger is meteen een zwangerschaps-BH te kopen omdat die met je meegroeien.

Hmmmm….Vlak bij Geert’s werk zit zo’n grote winkel “Babyshop Jeanette / Babykoninkrijk Duimeland”, jawel! Een beetje voorzichtig stapte ik naar binnen. Wow, wat een grote winkel en wat veel spulletjes! Een beetje beschroomd liep ik door de winkel. Overal dikke buiken. Ik had een beetje het gevoel dat ik er een beetje voor Piet Snot rondliep. Hoor ik niet eerst ook een dikkere buik te hebben voor ik hier mag lopen?

Eerst even bij de positiekleding gekeken en voorzichtig wat tussen de rekken gesnuffeld. Wat een leuk spul is er te krijgen! Eigenlijk vind ik deze kleding veel leuker dan in de gewone kledingzaak. Mooie stoffen en veel eenvoudige maar aparte modelletjes. Maar daar wacht ik nog even mee.

Voor de vorm ook even de rest van de winkel door gelopen. Allemaal babykamers, wiegjes, stoeltjes, kinderwagens, buggy’s het nieuwste op gebied van boxen, campingbedjes draagdoeken etc…. Wat veel. Om nog maar niet te spreken over de vele soorten flesjes, badjes, slabbetjes etc… Ik vond het allemaal nogal overweldigend. Ik moet me echt voor ogen houden dat het meeste niet eens echt nodig zal zijn, dat er veel modeartikelen tussen zitten. Wat zal de verleiding straks groot zijn!

Ik wilde al bijna vertrekken toen ik achter de kassa de zwangerschapslingerie zag liggen. Ik legde mijn probleem uit en gelukkig had ik een hele behulpzame verkoopster. Ik heb drie BH’s gepast waarvan ik er twee heb gekocht: een witte en één met schattige bloemetjes.

Missie geslaagd! Been there, done that, sure doing it again (maar dan met een dikke buik).

In mijn buik van de homepage…

donderdag, 26 juli 2007

Ik heb de berichtjes over de groei in mijn buik van de homepage afgehaald. Dit omdat ik begrijp dat niet iedereen daar even in ge-intresseerd is.  Je kunt ze nog wel steeds bekijken via de linkerzijde onder: “Categorie-en” > “In mijn buik“.

Mocht je deze berichtjes wel op de homepage willen, geef dan maar een gil, dan zie ik wel even wat ik doe.

Things to do…

donderdag, 26 juli 2007

Things to do…

wat houdt me bezig…

vrijdag, 20 juli 2007

Ik merk dat mijn gedachten zo langzamerhand redelijk gepreoccupeerd raken met zwangerschap en baby-tjes. Ik hoop dat de mensen in mijn omgeving niet al te gek worden van al mijn verhalen over wat er allemaal met mijn lichaam gebeurt. Het is verbazingwekkend hoe snel je lichaam verandert.

ProostWie had dat gedacht: ik begin mijn wijntjes en rosétjes zowaar wat minder te missen! Ik heb er gewoon minder zin in, net zoals in koffie. Wel heb ik meer dorst en drink ik nu graag chocomel en zuivelproducten. Dat laatste is er goed want vanaf dit moment worden de botjes ook gemaakt.

Sjouwen

 

Misselijk ben ik nog steeds, vooral de eerste helft van de ochtend. Ik houd dan ook weinig binnen. De rest van de dag valt het allemaal wel mee. Van de week in het (nieuwe!) huis van Vincent en Simone geholpen en ik merk dat ik moet oppassen bij grote inspanning. Na het sjouwen van dingen of veel trappen op en af wordt ik daar wel een beetje misselijk van. Maar: het is prima te doen en het maakt wel dat ik me zwanger voel!

 

 

nog even…

Het lastigste is nog de vermoeidheid en de lusteloosheid. Gelukkig kan ik thuis soms even rusten. Nou moet ik eerlijkheidshalve wel toegeven dat we de laatste tijd wat later dan normaal slapen en dat Geert dus ook erg moe is. Ik vermoed dat het een beetje de combinatie is. De combinatie van lusteloosheid en die gepreoccupeerdheid maakt dat ik veel babysites bezoek. Vooral www.babyinfo.nl en www.babybox.nl bekijk ik veel. Gelukkig is het nu qua werk ook even iets rustiger, ik geef me er zo nu en dan maar gewoon aan over.

Als je me spreekt, ik zal er vast wel weer over beginnen, als het je te veel wordt zeg je het maar….

Week 10, dat is al een kwart!

woensdag, 18 juli 2007

10 wekenEen mijlpaal! Je baby is gepromoveerd van embryo naar foetus. Echt alles wat een mensje straks nodig heeft, is nu aanwezig. Ook haar, nageltjes op piepkleine vingertjes, de tandaanleg (al komt die eerste tand pas 6 maanden na de geboorte door!). Van top tot teen meet hij nu 4,5 cm en de weegschaal staat op 5 gram.

Voor de opbouw van baby’s botten heb je tijdens je zwangerschap extra calcium nodig. Die krijg je binnen als je dagelijks zo’n twee à drie glazen melk drinkt. Als je daar niet van houdt, kun je ook kiezen voor yoghurt, vla of kwark.

U mag me zoenen als u wilt…

maandag, 16 juli 2007

Een drukke week gehad, maar ik wilde toch nog even vertellen over vorige week zondag, 8 juli, Carel’s verjaardag. Omdat we zaterdag een bruiloft hadden (de tweede dat weekend), kwamen wij zondag op zijn verjaardag in plaats van zaterdag. Lonneke zou met ons meerijden omdat de treinen tussen Heerenveen en Leeuwarden niet reden (nog steeds niet hoorde ik, leve de NS!).

Lon arriveerde iets na half twaalf. Na een rondleiding door ons huis nog even een bakje koffie gedronken. Daarna verteld dat ik zwanger ben. Carel kan het straks toch niet voor zich houden :-) . Extra leuk, want Lon wordt anderhalve maand eerder oma, want Jeroen wordt ook vader! Ik kreeg ook wat handige tips, Lon was altijd (kraam)verzorgester.

RinkelkettingEenmaal aangekomen in prachtig Schingen even met Carel mee. Hij had een advertentie uit een catalogus van zo’n zwangerschapsbelletje aan een ketting. Deze was extra mooi omdat ie in een soort houder zit. Prachtig. (morgen foto)

Gelukkig vond ik hem mooi, want na mijn goedkeuring bleek hij al in het atelier klaar te liggen. Alleen nog even op maat maken en ik kon hem om Ik vind hem prachtig, bedankt pa! Toen ik die belletjes voor het eerst zag, zo’n 10 jaar geleden vond ik ze al leuk, maar ja, toen was ik nog niet zwanger. In januari heb ik trouwens ook een hele leuke van Simone gekregen, met sterretjes, dus moet ik ze maar een beetje afwisselen, of Simones belletje in Carel’s houdertje stoppen. Daar denk ik nog ever na.

Het was heerlijk zonnig weer dus we konden lekker de hele middag in de tuin zitten.
Nog even wat extra bier gehaald met Janny (Carel had zaterdag zijn verjaardag al vroeg gevierd) en toen we terug kwamen, waren Cas, Marion met Siep en een vriendje er ook. Frauke en Rinske kwamen er ook net met de fiets aan zetten. De ketting lag nog op tafel en toen Janny met een wijnglas met dubbelfris aankwam (want dat lijkt qua kleur tenminste nog op rosé) voor mij vroeg Lon verschrikt of dat voor mij was. Toen had Marion het natuurlijk snel door: ben je zwanger of zo? Gefeliciteerd meid!

Het feest was compleet: ik heb de hele dag tips gehad en werden er ervaringen gedeeld. Voor Geert was het een beetje veel van het goede, maar ik vond het erg gezellig. Heerlijk al die aandacht toch?

Al met al was het een hele gezellige middag en ik heb er een prachtige ketting aan over gehouden.

Oh ja, kan iemand me vertellen of ik gaffelbitter mag? Het is Noorse gemarineerde haring. Is gemarineerd nog rauw? Denk het haast niet, want rolmops is dat toch ook? Anyway, ik heb er lekker van gegeten, hmmmmm….zalig!

Week 9, tel eens tot 10….

woensdag, 11 juli 2007

10 kleine vingertjesDe baarmoederzak waarin de baby zich ontwikkeld is nu zo groot als een kippenei. De baby zelf is ongeveer drie centimeter lang. (5 cm aan het einde van de week!)

Rond deze tijd kun je misschien een verdikking van je middel zien. isschien krijg je het bovenste knoopje van je broek niet meer dicht. Geef de baby nog niet de schuld want deze weegt nog maar 4 gram. Het komt vooral door de beschermende vloeistof. 

De baby heeft nu de meeste interne organen, hoewel ze nog niet allemaal op de juiste plek zitten en nog (lang) niet volledig ontwikkeld zijn. Ogen en oren ontwikkelen zich nu snel, en ook de beginselen van het skelet zijn aanwezig.
In week 9, 7 weken na bevruchting, zijn de vingers duidelijk zichtbaar.

Spookje

dinsdag, 10 juli 2007
echo
klik op de foto
Dames en heren! (tromgeroffel) Mag ik aan u voorstellen: mijn vlekje! (applaus).Vanmorgen was het dan zo ver, de echo! Geert en ik waren vanmorgen om 8:45 in het ziekenhuis. Eerst even een ponskaartje maken en toen naar afdeling 21 gynaecologie. Gelukkig moesten we daar wachten want ik was nog even misselijk. Beter van te voren dan tijdens de echo, dacht ik zo maar.

Eenmaal binnen wat informatie verstrekken en de datum berekenen. Blijkt dus dat mijn datum dus 13 februari is ipv. 21 (dat scheelt weer een week!) Ik ben nu dus 8 weken en 3 dagen zwanger. Grote kans dat het verwekt is op de dag dat we 17 jaar verkering hadden (3 juli).

Het moment suprême: kleed u maar uit, het was namelijk een inwendige echo. In de beugels en kijken maar. Ja hoor, daar was het op het scherm: een zwart gat in mijn buik met daarin een vaag vlekje. In het midden bewoog het iets: “Kijk daar klopt het hartje!”. Ik kan je vertellen: ik was opgelucht! Een hartje, het is er! Welkom! Een keertje hoesten (en lachen) om het te laten bewegen, wauw!

Voor de rest is het moeilijk er iets zinnigs van te maken, maar het maakt me niet uit, het is er en het leeft! Volgens de verloskundige ben ik nu anders dan toen ik nog in de wachtkamer zat: ik ben nu veilig zwanger. Alles ziet er precies uit zoals het hoort en volgens de meting is het 1,5 cm. waarmee de datum klopt. Ik dacht al op 2 cm. te zitten, maar wat maken die 5 mm. uit.

En oh ja, het is er eentje. (meer dan genoeg)

spookjeDe foto is gemaakt en er staat een kruisje bij wat het hoofdje is. Ligt het dan nu ondersteboven? Ik vind het nog het meeste op een klein spookje lijken.

Oh, ik moet opschieten met dit berichtje, ik krijg een mailtje van Geert:
Waar blijft de scan??” Haha, de trotse vader!

Het kriebelt nu ook in mijn maag…

vrijdag, 06 juli 2007

misselijkJawel, het overkomt me dan toch: ochtendziekte. Meestal komt het opzetten net nadat ik even wakker ben maar echte “porselein inspecteren” meestal een half uurtje later. Het maakt in ieder geval dat ik me wat zwangerder voel dus eigenlijk is het helemaal niet zo erg. Een vrouw moet er nou eenmaal wat voor over hebben ;-) .

Eerlijk gezegd is het best te doen omdat het vooral ’s morgens is, dus goed te overzien. De rest van de dag ben ik ook wel een beetje misselijk, maar dat is meer een zeurderig gevoel op de achtergrond, dus dat stoort me niet zo erg.
glaasje water
Van de week hing ik een keertje al over de rand voordat Geert naar zijn werk moest. Lastig, want hij moest toch echt weg, volgens mij wist hij niet zo goed wat hij er mee aan moest. Dan maar een glaasje water gegeven waarna hij weg durfde toen ik zei dat hij moest gaan. Voordeel: hij heeft de hele dag aan mij gedacht!

Gisteren moest ik naar Groningen om een instructie te geven. Ik ga op reis en ik neem mee: een emmer! Mocht ik onderweg moeten stoppen, dan ben ik in ieder geval goed voorbereid… Gelukkig was het niet (meer) nodig.

Oh ja, vandaag mijn eerste volle kratje “vruchtbaarheidsmedicijn” weg brengen!
4 flessen vol! Zou het genoeg zijn voor een pilletje?

de 8e week, terug zwaaien!

woensdag, 04 juli 2007

8 wekenJe baby is ongeveer 2 cm groot.
De hersentjes gaan al werken en in het lijfje wordt een begin gemaakt met de vorming van het skelet. Een belangrijke week want de inwendige organen van je baby zijn nu helemaal gevormd. Je baby begint al een echt mensen gezichtje te krijkgen. Je kindje is in een paar weken tijd tot vele miljoenen cellen uitgegroeid. En het leuke, je kan het nog niet voelen, maar armpjes en beentjes gaan bewegen. Dat zou je op een echo kunnen zien, want voelen doe je het nog lang niet. Het hartje klopt al krachtig met een duidelijk ritme. De huid is zo dun als papier waardoor de bloedvaten er doorheen schemeren. De grootste gewrichten zoals de heupen, schouders, ellebogen en knieën worden nu gevormd. Aan de handjes begin je al steeds duidelijker vingertjes waar te nemen. Na deze periode gaat de groei van je kindje heel hard, wel een cm per week.

De eerste afspraken

dinsdag, 03 juli 2007

Gisteren heb ik met het ziekenhuis gebeld en ik kan 10 juli voor de echo!
Wauw, dat is volgende week al!
Ik moet er ‘s morgens om 9 uur zijn en het wordt een inwendige echo.
Ze doen dat zo vroeg omdat ze dan precies kunnen zien hoeveel weken ik onderweg ben.
‘s Middags om 14:20 dan naar de verloskundige om te bespreken of we een onderzoek willen.
Dan doen ze een kansberekening op hoe groot de kans is op een afwijking.
Eerlijk gezegd weet ik niet of ik zo’n kansberekening wil (het zegt eigenlijk nog niet zoveel) maar ik hoor graag wat ze er over te zeggen heeft.

Geert gaat mee


WordPress