Archief voor ‘In mijn buik…’

28 weken

dinsdag, 27 november 2007

28 weken liggingDe baby:
Ongeveer 33 cm lang en ruim 1 kilo.
Vanaf nu begint de baby onderhuids vet te krijgen. Is hij nu nog erg mager om te zien, de komende weken verandert dat en krijgt hij langzaam maar zeker een vetlaagje.Ook de botten van de baby beginnen te veranderen. Tot nu toe was het vooral kraakbeen, maar dit begint nu langzaam te verbenen en sterker te worden.

Vanaf nu groeit de baby gemiddeld met 200 gram per week.

Vanaf 28 weken heet een geboorte een premature geboorte. Nog steeds een geboorte met heel veel risico’s, maar de kansen voor de baby stijgen nu snel. Het hoeft niet gezegd te worden dat het veel beter is als de baby nog minimaal 9 weken bij je blijft.

Jij:
Het kan nu zwaar beginnen te worden, vooral als je hele dagen werkt en zwaar lichamelijk werk hebt kan je wat extra klachten krijgen.Harde buiken komen in deze periode voor. Een harde buik kenmerkt zich door het heel hard worden van je baarmoeder, maar het doet geen pijn (of een heel klein beetje). Een paar keer per dag een harde buik is heel normaal, maar heb je ze meerdere keren per uur, dan is dit echt een teken van lichaam dat je te druk bent. Heb je harde buiken en vertrouw je het niet, ga dan even rustig liggen. Leg een warmwaterzak tegen je buik aan en blijf een half uurtje liggen, als de harde buiken dan afnemen, dan is het goed. Blijven ze gewoon doorgaan, neem dan contact op met je verloskundige of arts.

28 weken

We zijn op de helft!

dinsdag, 02 oktober 2007

20 wekenDe baby:
Ongeveer 25 cm lang en 300 gram. Dus qua lengte gaat het aardig snel, bij de geboorte is de gemiddelde baby 50-52 cm. Maar qua gewicht moet er dus nog heel veel extra gebeuren, gemiddeld gewicht bij geboorte is immers 3500 gram, de baby moet dus nog ruim 11  keer zo zwaar worden terwijl de lengte nog maar 2 keer zo lang hoeft te worden.

De kleine gaat steeds meer en fanatieker bewegen. Hij maakt wel 200 tot 300 bewegingen per dag. Toch voel je die lang niet allemaal en als het je eerste kindje is voel je hem misschien helemaal nog niet.

Vanaf nu begint het gehoor van de baby te werken, hij kan dus gaan reageren op harde geluiden. Soms kan je merken dat de baby bepaalde geluiden niet prettig vindt, hij gaat dan protesteren door flink te gaan bewegen. Maar je kan je baby ook gaan wennen aan allerlei geluiden, bijvoorbeeld de stem van papa en bepaalde muziek.

Er zijn aanwijzingen dat baby’s na de geboorte rustig worden als ze muziek horen die ze in de baarmoeder ook hebben gehoord. Toch zal je baby niet alle muziek prettig vinden. Je merkt of de baby de muziek prettig vindt als hij er rustig van wordt. Zet je muziek op en de baby wordt juist heel druk, dan vindt hij die muziek dus niet zo prettig.

Jij:
Als dit je eerste kindje is dan zal je hem binnenkort voor het eerst gaan voelen. Gemiddeld voel je een eerste kindje rond de 20e week. Maar er zijn genoeg vrouwen die het al eerder voelen en helaas ook genoeg die het pas later voelen. Dit is absoluut geen reden om je zorgen te maken. Het voelen van de baby is van vele factoren afhankelijk, waar ligt de baby, ligt de placenta aan je buik- of rugzijde, hoe dik ben je zelf. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat je de baby eerder of later voelt. Ook al heb je de baby al voelen bewegen, je hoeft hem in deze periode niet dagelijks te voelen. Het is heel normaal als je hem soms een dag of wat niet voelt. De bewegingen zijn nog steeds niet erg krachtig en het ligt er dus maar ne t aan waar de baby ligt of je hem wel of niet voelt bewegen.

De baarmoeder begint nu echt fors te groeien. Na de 20e week lijkt het wel of je dagelijks dikker wordt. Kon je voor die tijd je zwangerschap nog verbergen, vanaf nu zal iedereen aan je gaan zien dat je zwanger bent. De baarmoeder reikt nu tot net boven de navel, maar hij gaat ook echt uitbollen.

Door de snelle groei van de baarmoeder kan je wat meer last krijgen van bandenpijn. Bandenpijn kenmerkt zich door een scherpe stekende pijn aan de zijkant van je baarmoeder die soms doortrekt naar je schaambot en inde wand van je vagina. Vooral als je druk bent geweest kan je er wat meer last van hebben. Even rustig gaan liggen met een warmwaterzak tegen je buik helpt vaak om de pijn te doen afnemen.

Duizelig?
Er stroomt nu heel wat extra bloed door je lichaam. Dat ook plotseling uit je hersenen kan wegstromen als je bijvoorbeeld snel opstaat. Dat kan dan duizeligheid veroorzaken. Ook een te warme omgeving voelt nu niet prettig, zorg liever voor voldoende buitenlucht. Ben je regelmatig duizelig en/of val je (bijna) flauw, vertel het dan aan je verloskundige, je zou last van bloedarmoede of ijzergebrek kunnen hebben.

18 weken

dinsdag, 18 september 2007

 18 weken
Je kleintje maakt koprollen door je buik heen, het heeft nu immers nog alle ruimte.

Het gaat goed met de zintuigen van je baby. Hij oefent nu zijn oogspieren (en kan daarbij dan ontzetttend scheel kijken). Ook voelt hij al als jij (of je partner) over je buik streelt. Heel misschien voel jij hem daar dan op reageren.

De lengte van je baby is nu 20 cm en hij is 220 gram zwaar. Je baby’s hoofdje is nu een derde van zijn totale lichaamslengte. Hij kan zijn ruggengraat en nekje nu buigen.

Je baby neemt steeds vaker een slokje van het vruchtwater. Hij plast dat ook weer uit, in het vruchtwater! Daarom bestaat het vruchtwater bij de geboorte voor een groot gedeelte uit urine van je baby. Klinkt vies, maar dat is het niet. Je baby oefent zijn longen, maagdarmkanaal en natuurlijk ook zijn nieren door slokjes te nemen en te plassen. Het vruchtwater dat je baby inslikt bevat ook losgelaten donshaartjes en huidcellen. Zijn ingewanden vullen zich dan ook doordat hij deze stoffen binnen krijgt. Deze substantie heet meconium. Het ziet er zwartgroen uit en is een beetje slijmerig. Als je baby geboren wordt poept hij dit uit.

Wist je dat je, behalve niet op je buik, ook beter niet op je rug kunt slapen? Het gewicht van je baarmoeder drukt dan te veel op je rug, je ingewanden en de ‘inferior vena cava’. Die laatste is een holle ader die ervoor zorgt dat het bloed van je onderlichaam wordt teruggebracht naar je hart. Die afknellen kan allerlei kwaaltjes veroorzaken. Het beste lig je op je (linker)zij met een been over het andere gekruist met eventueel een kussen ertussen.

17 weken: horen zien en zwijgen….

dinsdag, 11 september 2007

17 weken18 cm lang, 190 gram zwaar kan je baby nu ook al ‘zien’ en horen. De oogleden zijn nog dicht, maar toch kan je kind al licht en donker onderscheiden. Een felle lamp (bijvoorbeeld van de zonnebank) kan hij niet echt waarderen.

Als je dacht dat je baby het in je buik heerlijk rustig heeft, dan heb je het mis. Het kloppen van je hart, het geruis van je bloed, het rommelen van je darmen, het is daarbinnen een lawaai van jewelste! Ook geluiden van buitenaf dringen door. Je baby kan behoorlijk schrikken van een hard dichtgeslagen deur of een cd op maximaal volume.

Je baby is nu in staat om hoofd, mond, lippen, armen, vuisten, handen, benen, voeten en tenen te bewegen.

Onder invloed van hormonen worden de banden die je gewrichten op z’n plaats houden soepeler. Dit is nodig om straks een goede doorgang voor de baby te creëren. Maar pas op, want ook de gewrichten van je polsen en enkels bijvoorbeeld worden soepeler en kunnen dus ook makkelijker verzwikken. Zet de hoge hakken dus liever even in de kast. Worden de gewrichten van je bekken te soepel, dan kan als gevolg daarvan bekkeninstabliteit optreden.

17 weken

16 weken, alweer 15 cm…

dinsdag, 04 september 2007

16 weken(klik op de foto voor een vergroting)

In je buik
Alweer vier centimeter gegroeid in een week. Je baby is nu 15 cm groot en weegt 130 gram. Op de piepkleine vingertjes en teentjes verschijnen nu nagels en ook al vingerafdrukken! Die maken je kind nu al tot een echt individu, want deze vingerafdrukken heeft immers niemand anders.

Jouw lichaam

Je zwangerschap is waarschijnlijk nu ook zichtbaar voor anderen.

Er breekt een nieuw tijdperk aan in je zwangerschap. Tot nu toe regeerde het hormoon HCG over je lichaam. Nu niet meer. Dat wil niet zeggen dat je van al die zwangerschapskwaaltjes af bent, helaas niet. Hormonen blijven je lichaam de hele zwangerschap én de negen maanden na de zwangerschap beïnvloeden. Nu is het de beurt aan het hormoon progesteron. Progesteron is een echte weekmaker. Letterlijk en figuurlijk. Onder invloed van dit hormoon worden je botten en gewrichten weker. Maar ook je hersenen ‘verweken’. Je bent er opeens niet meer zo bij. Mensen moeten iets drie keer aan je vragen voordat de vraag tot je doordringt. Dat doet progesteron met je.

Voelen
In deze week kan je je baby voor het eerst voelen. Maar maak je geen zorgen als je het nog niet kunt voelen, de meesten voelen het pas later in de zwangerschap.

Nu is het de week dat iedereen zijn baarmoeder kan voelen. Een paar weken geleden was dit voorrecht alleen nog toebedeeld aan de vrouwen die naar voren droegen. Ga eens plat op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je benen een beetje uit elkaar. Voel met je handen aan het schaambeen en ga langzaam omhoog. Je zult een harde bobbel voelen. Het lijkt alsof er een rubberen bal onder je huid zit. Je raadt het al: het is de baarmoeder!

Haartjes, zuigen en schoppen (15 wkn)

dinsdag, 28 augustus 2007

15 wekenHaargroei.
Tegen het einde van de week zal het haarpatroon op je baby’s schedel zijn bepaald en zal dit de rest van zijn leven niet meer veranderen. Misschien zijn er al een paar haartjes tevoorschijn gekomen, maar meestal moet je hiervoor nog een paar weken wachten. Geen garantie dus dat je baby ter wereld komt met een volle bos haar. Sommige baby’s blijven zelfs kaal tot een aantal maanden na de geboorte. Er komen ook zeer fijne, zachte haartjes over het hele lichaam van de foetus (lanugo). Deze donshaartjes, die het gevoelige huidje tegen het vruchtwater beschermen, verdwijnen meestal vlak voor of na de geboorte.

Dun huidje.
Onder het donshaar bevindt zich een dunne huidlaag, waardoor je de bloedvaten kunt zien waar inmiddels bloed doorheen stroomt. De mond ontwikkelt zich verder (misschien is je kleine nu zelfs aan het duimen) en gezichtsbewegingen komen regelmatig voor.

Meten.
Als je een kijkje kon nemen binnen in je baarmoeder, dan zou je een piepkleine foetus zien die tussen 50 en 70 gram weegt en 10 tot 11 cm lang is van kruin tot romp. De foetus is nu zo groot als een sinaasappel.

Zachte aanraking.
Op dit zijaanzicht is te zien dat een hand naar het gezicht toegaat. De foetus begint in een vroeg stadium op zijn handje of vingers te zuigen. Hij kan ook schoppen, hoewel mama daar waarschijnlijk niets van voelt.

Een grapefruit? (14 wkn)

dinsdag, 21 augustus 2007

14 wekenJe bent nu op één derde van je zwangerschap. De gemiddelde zwangerschap duurt 266 dagen, of 280 dagen gerekend vanaf de eerste dag van je laatste periode.

Je baarmoeder blijft groeien. Hetis nu ongeveer zo groot als een grapefruit. De baarmoeder drukt misschien op je blaas dit is een irritant gevoel en zorgt dat je vaker wilt plassen. Ongeboren baby’s drukken op de blaas en de buikspieren.

Wat gaat het snel… je baby is nu al negen centimeter en weegt al zestig gram. De baby oefent zijn spieren nu volop. Hij beweegt zachtjes. Af en toe doet hij zijn mondje open. Op een hele subtiele manier leert hij nu al te slikken en te zuigen. Hij kan zijn vingers en tenen nu vrijuit bewegen, want de zwemvliesjes ertussen zijn verdwenen: weldra verschijnen daar de nageltjes.Zelfs zijn stembanden zijn klaar, al heeft hij daar nu nog niets aan.

12 weken, de magische grens!

dinsdag, 07 augustus 2007

12 wekenSpierontwikkelingen in de baby’s armen en benen betekenen veel meer beweging, maar je zult het nog steeds niet voelen. De lengte van de baby neemt nu sneller toe. Het is nu ongeveer 60 gram en 7,5 centimeter lang.

Je baby ontwikkelt nu zijn stembanden en zijn gezichtje wordt nog mooier. Je baby begint met de dag meer op een geboren baby te lijken. Hij heeft zijn oogjes dag en nacht dicht. Achter zijn oogleden verschijnt een donkere vlek. Dit wordt later de pupil. De ogen blijven tot de zevende maand gesloten om de delicate oogzenuwen te beschermen. De hersens zijn volledig gevormd en het kind kan pijn voelen. Het kan nu zelfs duimzuigen!

Je kan je op dit punt emotioneel en verdrietig voelen. Dit is normaal, en het het gevolg van het toenemende hormoonniveau in je lichaam. Als je je nog steeds moe en misselijk voelt, troost je dan met de gedachte dat het binnenkort waarschijnlijk over zal zijn. Nog heel even en je bereikt het tweede trimester van je zwangerschap, de periode waarin de meeste vrouwen zich fantastisch voelen! Het hebben van een miskraam is nu minder waarschijnlijk. Als je je zorgen hebt gemaakt over het verliezen van de baby kun je nu meer ontspannen en uitkijken naar de rest van je zwangerschap.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan gewoonlijk. Een deel wordt gebruikt voor het transporteren van voedingsstoffen naar de placenta en het afvoeren van afvalstoffen van je baby. Dankzij deze extra hoeveelheid bloed wordt de doorbloeding van je hele lichaam beter. Hierdoor kan het zijn dat je in deze periode meer kleur in je gezicht hebt, dat je haar dikker en voller wordt, en je nagels steviger.

in de hand gemeten

als het goed is, is dit redelijk op ware grootte…

11 weken

dinsdag, 31 juli 2007

Je kind is 10 gram zwaar en 5,5 cm is hij nu. Daarbij is het hoofd net zo groot als de rest van het lijfje. Het gezicht krijgt nu langzamerhand ook vorm. Het skelet bestaat nog uit kraakbeen, dat is lekker flexibel. Pas tijdens de eerste levensjaren wordt het kraakbeen vervangen door echt harde botten.

De navelstreng is nu volledig gevormd, brengt voedingstoffen naar de baby en voert afvalstoffen af. De baby begint er nu als een echt mensje uit te zien. Ogen en oren zijn volledig gevormd, zowel van binnen als van buiten.

Zo groot als een pruim, kan de baby nu slikken. Het urinatiesysteem functioneert baby slikt het baarmoedervocht en urineert daar ook in. De vloeistof wordt constant ververst. De baby schopt nu, maar je voelt dit nog niet. Alle vitale organen zijn gevormd en functioneren normaal. Vanaf nu zullen ze alleen nog in afmeting en effectiviteit toenemen.

Week 10, dat is al een kwart!

woensdag, 18 juli 2007

10 wekenEen mijlpaal! Je baby is gepromoveerd van embryo naar foetus. Echt alles wat een mensje straks nodig heeft, is nu aanwezig. Ook haar, nageltjes op piepkleine vingertjes, de tandaanleg (al komt die eerste tand pas 6 maanden na de geboorte door!). Van top tot teen meet hij nu 4,5 cm en de weegschaal staat op 5 gram.

Voor de opbouw van baby’s botten heb je tijdens je zwangerschap extra calcium nodig. Die krijg je binnen als je dagelijks zo’n twee à drie glazen melk drinkt. Als je daar niet van houdt, kun je ook kiezen voor yoghurt, vla of kwark.

Week 9, tel eens tot 10….

woensdag, 11 juli 2007

10 kleine vingertjesDe baarmoederzak waarin de baby zich ontwikkeld is nu zo groot als een kippenei. De baby zelf is ongeveer drie centimeter lang. (5 cm aan het einde van de week!)

Rond deze tijd kun je misschien een verdikking van je middel zien. isschien krijg je het bovenste knoopje van je broek niet meer dicht. Geef de baby nog niet de schuld want deze weegt nog maar 4 gram. Het komt vooral door de beschermende vloeistof. 

De baby heeft nu de meeste interne organen, hoewel ze nog niet allemaal op de juiste plek zitten en nog (lang) niet volledig ontwikkeld zijn. Ogen en oren ontwikkelen zich nu snel, en ook de beginselen van het skelet zijn aanwezig.
In week 9, 7 weken na bevruchting, zijn de vingers duidelijk zichtbaar.

de 8e week, terug zwaaien!

woensdag, 04 juli 2007

8 wekenJe baby is ongeveer 2 cm groot.
De hersentjes gaan al werken en in het lijfje wordt een begin gemaakt met de vorming van het skelet. Een belangrijke week want de inwendige organen van je baby zijn nu helemaal gevormd. Je baby begint al een echt mensen gezichtje te krijkgen. Je kindje is in een paar weken tijd tot vele miljoenen cellen uitgegroeid. En het leuke, je kan het nog niet voelen, maar armpjes en beentjes gaan bewegen. Dat zou je op een echo kunnen zien, want voelen doe je het nog lang niet. Het hartje klopt al krachtig met een duidelijk ritme. De huid is zo dun als papier waardoor de bloedvaten er doorheen schemeren. De grootste gewrichten zoals de heupen, schouders, ellebogen en knieën worden nu gevormd. Aan de handjes begin je al steeds duidelijker vingertjes waar te nemen. Na deze periode gaat de groei van je kindje heel hard, wel een cm per week.

Week 7, mijn pinknagel…

woensdag, 27 juni 2007

7 wekenJe baby is ongeveer 1 cm groot.
Je baby begint zich al te vormen naar een mensje, het heeft al duidelijk armpjes en beentjes, en is zo groot als je pinknagel. De armen en benen ontwikkelen zich in deze periode zeer snel. De armen iets sneller dan de benen. Dit blijft na de geboorte ook zo, je kindje kan sneller dingen vastpakken dan lopen. Het staarte is verdwenen. De ruggenwervel heeft 32 tot 34 wervels gevormd. Het skelet is nog niet verbeent, het is dus nog heel zacht. Het hartje is nu helemaal af, en het belangrijkste, het klopt al. Het hartje bestaat uit één holte met vier kamers Het is al sterk genoeg om bloedcellen door het lijfje te pompen. De uitlopers van de zenuwcellen beginnen contact met elkaar te maken. Per minuut worden er zo’n 100.000 nieuwe zenuwcellen aangemaakt. Nog voor de geboorte worden dat er 100 miljard.Ook de hersenen functioneren al. De lippen, neusvluegels en tong zijn ook al gevormd. Het is zelfs al duidelijk waar de tanden zullen komen. Er zijn al echte tandenstompjes aanwezig. De lever maakt bloedcellen aan. Hoewel het hoofdje er nog wat bobbelig uitziet en in een wat eigenaardige hoek op het lijf staat, het ligt voorover op de obrst, krijgt het toch al een menselijk vorm. De hormonen kunnen jouw lichaam aardig dol maken. Misschien ben je heel erg misselijk, en ook wisselt je stemming misschien vaak van blij naar stoffen bij jouw kindje terecht komen. Bij de meeste vrouwen is de ergste misselijkheid na de eerste drie maanden verdwenen.

week 6

vrijdag, 22 juni 2007

Week 6Je baby is ongeveer 5 mm groot.
Deze week kan je het echt zeker weten, je bent zwanger. Je baby ziet er nu uit als een piepklein oortje, en het hoofdje, nek, ogen en oren zijn al gevormd. De ogen hebben zelfs al een lens. De oogleden ontwikkelen zich pas later. De hersenen zijn al weer iets verder ontwikkeld. Je baby heeft al een bloedsomloop. Ook is er al een begin gemaakt in de ontwikkeling van de organen als de nieren, lever en maagdaromsysteem. In deze week begint het hartje van jouw kindje te kloppen. Met een inwendige echo is het vaak in dit stadium al waar te nemen. Het hartje van jouw kindje klopt erg snel en op de echo ziet het eruit als een soort knikkerlichtje. Hoewel je baby nog geen echt gezicht heeft, heeft hij al wel een nek, een hersenmassa en een soort bobbelig hoogd. De vorming van het hoofd wordt snel gevolgd door de onwikkeling van buik en borstholten. Er komt een begin van de armen, het lijken in het begin net pedels, zonder vingertjes. Misschien heb je last van ochtendmisselijkheid, of andere zwangerschapstekenen. Om te plassen hoef je waarschijnlijk in deze periode niet veel moeite tdoen. Je baarmoeder groeit nog steeds in je bekken en oefent zo druk uit op jouw blaas.


WordPress